TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg a legfontosabb tényeket a prosztatarákról

547
HOZZÁSZÓLÁS:

A dülmirigyrák (prosztata) a férfiak második leggyakoribb daganatos betegsége, időskorban a leggyakoribb. A burjánzás többnyire éveken át némán zajlik. Számos rák nem kerül felfedezésre az élet során, vagy alig okoz panaszokat.prosztatarak-prosztatagyulladas-03

A prosztatarákok eltérő biológiai viselkedést mutatnak. A legtöbb lassú növekedésű („alvó rák”), mások malignusabban zajlanak („vad rák”). Ettől és a beteg életkorától függ, melyik kezelés szükséges, melyik szükségtelen vagy egyáltalán nem végzendő.

Általában az a felfogás jutott érvényre, hogy az Idősebb betegeket lehetőleg nem kell túl radikálisan kezelni. Ennek során a beteg várható életkilátásaiból indulnak ki. Ha ez csak mintegy 10 év (statisztikailag), akkor a terhelő beavatkozásoktól el lehet tekinteni. Visszafogottan kezelnek többnyire 70-75 éves kortól.

A betegség gyakorisága: 100 000 50 év feletti emberből 20 érintett, a 80 évesek közül 800. Az átlagos megbetegedési életkor 74 év.

Kockázati tényezők

A megbetegedést elősegíti a zsírdús táplálkozás. A hormonok befolyása valószínű, de még nem tisztázott.

Figyelmeztető jelek

Az első utalások hasonlítanak azokra, amelyek a jóindulatú prosztata-burjánzásoknál fordulnak elő, de a rák esetén a tünetek többnyire előrehaladott stádiumban jelentkeznek.

Idetartozik a vizelési kényszer, az erőtlen vizeletsugár, a vizelet-utócsöpögés, a vér a vizeletben, a vizeletretenció vagy a vizeletpangás. A korai felismerés könnyen lehetséges.

Hogyan kezelhető?

A kezelés a daganat biológiai viselkedéséhez (alvó vagy vad rák), a stádiumhoz (tokot áttörte vagy sem) és a betegek életkorához igazodik.

Fiatalabb betegeknél, 70-75 éves korig a műtét számít standard kezelésnek. Az egész prosztatát eltávolítják. Kiegészítésül szóba kerül a kasztráció (orchi-dectomia), a növekedést elősegítő hormonok teljes kikapcsolására.

A radikális műtét alternatívájaként, ami (ritkán) potenciazavarokhoz és inkontinenciához vezethet, lehetséges lenne a sugárkezelés. Megfelelő esetekben kezelési lehetőségként kínálkozik a túlmelegítés (hyperthermia) vagy a fagyasztás (kriosebészet). A legbiztosabb megoldásnak azonban a műtét számít.

Miután a prosztatarák növekedését férfi hormonokkal ösztönözni lehet, ezek kikapcsolása majdnem mindig a további kezeléshez tartozik. A hormonkezelés keretei között ez ellentétes hatású hormonok adásával történik, amelyek kémiai kasztrációhoz vezetnek. Esetenként női hormonokat (ösztrogéneket), antiandrogéneket vagy LH-RH analógokat alkalmaznak. Gyakran kombinálják a szereket. Az idősebb betegeknél többnyire csak a hormonkezelésre szorítkoznak és figyelik a betegség lefolyását.

Immunkezelés

A daganatos vakcináció javíthatja a visszaesés megakadályozásának esélyeit. Daganatgátló hatásúak az E-vItamin, valamint a növényi táplálékból származó phytohormonok és gátlóanyagok (káposzta, szója).

547
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]